Ziele melisy odnalazło zastosowanie zarówno w kuchni – jako przyprawa oraz w medycynie – jako lek uspokajający. Świetnie radzi sobie również z takimi dolegliwościami jak wzdęcia, niestrawność, zaparcia, bezsenność i bóle menstruacyjne.
Zioła wykorzystywane przez tysiące lat
Melisa lekarska znana jest od wieków. Przede wszystkim szczyci się dobrym smakiem i wieloma właściwościami medycznymi. Kubek herbaty z melisy to same zalety. Pomoże na nerwowość, ból głowy i przewlekłe zmęczenie. Warto spożywać ją również po posiłkach, ponieważ wspomaga trawienie poprzez pobudzanie wydzielania soków żołądkowych. Spożywanie ziela melisy zawsze polecało się również przy nadczynności tarczycy, która objawia się nerwowością i chudnięciem.
Melisa w ciąży
Herbata z melisy to przede wszystkim bezpieczny sposób na radzenie sobie z wieloma problemami. Mogą ją stosować nawet kobiety w ciąży, dla których wiele leków jest niestety nieosiągalnych. Oczywiście najlepiej wybierać suszone liście melisy, których działanie będzie lepsze. Należy również pamiętać, że należy z umiarem pić zioła, ponieważ wszystko w nadmiarze może nam zaszkodzić. Dwie szklanki herbaty dziennie będą dobrą dawką.
Ziele melisy z Leki Natury można zastosować również w kuchni – zapewnia ona niesamowite orzeźwienie. Jest świetnym dodatkiem do lemoniad, alkoholi i sorbetów. Niektórzy wykorzystują melisę również do sałatek, a nawet do nadzienia mięs.