Tort to jedno z najbardziej wytwornych ciast, które nieodłącznie serwowane jest na specjalne okazje. Wiemy doskonale, że nie ma nic lepszego niż raczenie się torem na weselu czy na imprezie urodzinowej. Jednocześnie naszym obowiązkiem jest zadbanie o to, by to majestatyczne ciasto mogło się jednocześnie odpowiednio prezentować. Przyda się więc nam podkład pod tort. Jednak jak go wybierać i dopasowywać?
Podkład pod tort dopasowany do kształtu i rozmiaru ciasta
Podkład pod tort musi być odpowiednio dopasowany zarówno do rozmiaru jak i do kształtu ciasta. Okazuje się bowiem, że tylko i wyłącznie wtedy podkład pod tort rzeczywiście będzie spełniał swoją rolę. Możemy wybierać podkłady pod tort (np. z tego sklepu) z połyskiem, a także matowe, jednak jeśli będzie on zbyt mały lub w całkiem innym kształcie niż rzeczywisty kształt tortu, wówczas niestety, ale cały efekt estetyczny i wizualny zostanie bardzo szybko zniszczony. Warto więc o tym pamiętać, a z pewnością uda się nam odpowiednio zadbać o prezencję naszego tortu.
Jakiej grubości powinien być podkład pod tort?
Nie da się ukryć, że nie tylko kształt i rozmiar, ale także sama grubość podkładu pod tort ma również ogromne znaczenie. Podkład pod tort gruby sprawdzi się w momencie, kiedy nasze ciasto po prostu jest niskie, a my z kolei chcemy je jeszcze lepiej wyeksponować. W momencie jednak kiedy zależy nam jedynie na przyozdobieniu spodu tortu, wówczas możemy śmiało decydować się na cienkie podkłady pod tort i cieszyć się ich prostotą oraz minimalizmem.